Veilig slapen

Bedden
Wij hebben in totaal 12 bedjes. Daarnaast hebben we een extra slaapmogelijkheid in de vorm van een extra matrasje. De bedden worden dagelijks gecontroleerd op beschadigingen tijdens het brengen van de kinderen naar bed.

Slapen
In de praktijk zijn bovendien de slaapritmes van de kinderen in de verschillende leeftijden anders waardoor er op geen enkel moment meer dan 12 kinderen tegelijk gebruik van de bedden in de beide slaapruimten.

Rug slapen
Een baby tot 1 jaar wordt altijd op de rug neer gelegd om te slapen. Ook kinderen die veel huilen of voeding teruggeven, worden alleen op hun rug in bed gelegd. Een kind dat op zijn buik ligt, ligt vaak met zijn gezichtje niet vrij waardoor ademhalingsproblemen kunnen ontstaan.
Zijligging is ook niet toegestaan; kinderen kunnen dan makkelijk op hun buik rollen. Wanneer een baby vanaf 5/6 maanden oud zichzelf omrolt op de buik, hoeft het kind niet worden terug te gerold. Als ouders hun kind wel op de buik willen laten slapen, dienen zij het het toestemmingsformulier te ondertekenen.
Kinderen worden niet vastgebonden (gefixeerd) in bed. Wel kunnen we de kinderen inbakeren.

Slaapzak of dekentje
De kinderen van 2 jaar en ouder worden ingestopt met een lakentje of dekentje, afhankelijk van het jaargetijde. Dekens en slaapzakken worden minimaal één keer per maand gewassen.

Inbakeren
Vooraf wordt de methode inbakeren met de ouders besproken en hun toestemming gevraagd. Inbakeren (een wikkeltechniek) kan uitkomst bieden bij een baby die onrustig gedrag vertoont (hazenslaapjes, niet zelf in slaap kunnen komen, veel huilen). Het kan een manier zijn om rust te creëren bij je baby.

Box
De kinderen worden in de regel naar bed gebracht om te slapen. Is het kindje in slaap gevallen in de box kiezen we ervoor het kindje te laten liggen en dekken we het kindje toe met een laken of deken. In de praktijk hebben we gemerkt dat de meeste kinderen wakker worden van de overdracht naar het bed.

Warmte
Dek het hoofdje van de baby niet af met bijvoorbeeld een mutsje. Een baby moet zijn warmte kwijt kunnen als hij in bed ligt. Een baby kan zich nog niet loswoelen om warmte kwijt te raken. Wanneer de voetjes van het kindje warm aanvoelen, heeft hij het niet te koud. Maar kleed het kindje ook niet te warm. Een zwetende baby heeft het meestal te warm of is ziek.

Bedden verschonen De bedden worden volgens een schema verschoond met als uitgangspunt dat alle kinderen in een schoon bed slapen. Kinderen slapen in een vast bedje. We gebruiken geen hydrofiele luier als hoofdlegger.

Hoe brengen we de kinderen naar bed:
De kinderen slapen in hun ondergoed/rompertje en eventueel in een slaapzak. De kleertjes worden bewaard in een mandje voorzien van naam.
Na het plassen/verschonen mogen de oudere kinderen (op eigen verzoek) een knuffel uitzoeken en worden ze naar hun bed gebracht.
De jongste kinderen worden meerdere malen per dag naar bed gebracht. Zij worden uitgekleed en slapen in hun rompertje in een slaapzak evt. toegedekt met een laken.
Alle bedden zijn voorzien van naam/namen.
We leggen het kind in zijn eigen bed en dekken het kind toe met een laken of deken, afhankelijk van het jaargetijde. Zonder zich te verplaatsen pakt de pedagogische medewerkster het hekje en schuift deze in positie. Vervolgens gaat het hekje op slot.
Dezelfde handeling herhalen we met het kind in het onderste bed.
Voor de oudste kinderen van 3+ jaar , die tevens zindelijk zijn, geldt de uitzondering dat ze onder en zonder hekje mogen slapen/rusten. Zij behouden hiermee de mogelijkheid zelf naar de toilet te gaan.

Werkafspraken ter bevordering van de veiligheid.

 • Verzeker jezelf ervan dat het hekje op zijn plek zit.
 • Verzeker jezelf ervan dat de sloten op slot zijn.
 • Blijf bij het kind wanneer je bezig bent het hekje te bevestigen, draai niet weg
 • Laat een baby/kind nooit alleen achter in bed zonder een hekje ervoor.
 • Heb je een extra paar handen nodig, schakel de hulp van je collega in.
 • Maak geen opslagruimte van de slaapkamer.
 • Zorg dat er geen speelgoed, hoofdkussen, hoofd-, zijwandbeschermers, plastic materiaal of tuigjes in het bed liggen binnen handbereik van het kind. Let hierbij ook op als je een kind in de wandelwagen laat slapen.
 • De fopspeen mag een speciaal speenkoord hebben die niet langer is dan 10 centimeter en niet om de nek kan.
 • Laat geen knuffels in bed liggen die als opstapje gebruikt kunnen worden.
 • Laat het kind slapen op een stevige, goed passende matras.
 • Kinderen tot 1,5 jaar slapen in het bovenste bed. Dit heeft met de veiligheid te maken. Kinderen vanaf 1,5 jr en ouder worden groter en ontwikkelen zich motorisch verder. Hierdoor ontstaat er een risico dat ze uit het bed kunnen klimmen.
 • Als de pedagogische medewerker van mening is dat het boven laten slapen van een jonger kindje te veel risico met zich meeneemt, doordat het bijv. groot voor zijn leeftijd is en daardoor motorisch ook verder is, wordt er besloten het kind in het onderste bedje te laten slapen.
 • Alleen de oudste 3+ kinderen, die zindelijk zijn, mogen zonder hekje in het onderste bed liggen.
 • Lucht de slaapkamer, matras en beddengoed regelmatig. Het is hygiënisch omdat meerdere kinderen gebruik van de slaapkamer maken. Ook is luchten goed om allergieën te voorkomen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

We leiden je graag rond! Plan hier een afspraak voor een vrijblijvende bezichtiging.

Plan een bezichtiging